top of page
  • Writer's pictureLove Moves Bulgaria

Кръгла маса за ЛГБТИ права с участието на депутати по случай Международния ден за правата на човека


На 10 декември 2018 г., в деня на навършване на 70-тата годишнина от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека на ООН „Младежка ЛГБТ Организация Действие” съвместно с Фондация за свободата „Фридрих Науман“ организираха първата по рода си кръгла маса с експерти, адвокати, депутати, активисти и ЛГБТИ общността на тема „ЛГБТИ права – човешки права”.


Приветствие към участниците на събитието отправи Нейно Превъзходителство, посланичката на Кралство Нидерландия Беа тен Тъшер.



„До 1957 г. омъжените жените в Холандия, нямахме право да заемаме държавна работа”,

припомни посланик Тъшер, като направи по този начин и паралел с ЛГБТИ правата, допълвайки, че именно работа на младите активисти е да окуражават политиците да предприемат необходимите мерки за промяна.


На кръглата маса участие взеха: Мария Чернева, модератор; Христо Христев, доцент по право на ЕС към СУ „Св. Климент Охридски”, Лилия Драгоева, Център за изследване на демокрацията, Деница Любенова, адвокат, Анна Александрова, ПГ ГЕРБ, Джейхан Ибрямов, ПГ ДПС, Венета Лимберова, Младежка ЛГБТ Организация Действие, Лилия Бабулкова, инициатор на петиция до българските институции, Кристина Палма, инициатор на петиция до ЕС. Като гости на събитието присъстваха представители на Комисията за защита от дискриминация, както и общественици, активисти и членове на ЛГБТИ общността.


Повод за организирането на кръглата маса бе и проектът „LoveMoves: Правата на пребиваващите в България еднополови двойки, с официално признат брак или съжителство в друга страна-членка на ЕС“, който разглежда от една страна правата на ЛГБТИ хората и, от друга, е свързан с основното право на свободно предвиждане в рамките на съюза, като иманентно право от европейското гражданство. Проектът се съфинансира от Европейската комисия по програма „Права, равенство и гражданство“, и се изпълнява от консорциум от организации в състав: Център за изследване на демокрацията, , Фондация „Глас България“, Фондация „Ресурсен център Билитис“, издателство „Маргиналия“ и Младежка ЛГБТ организация „Действие“.


Фокусът на кръглата маса бяха правата на еднополовите двойки в България с официално признат брак или съжителство в ЕС. Представена беше законодателната рамка на европейско и българско ниво, проблемите които срещат еднополовите двойки в България при приложението на законодателството, както и при липсата на изрично уреждане на статута и правата на хомосексуалните двойки и техните деца в българското законодателство и необходимостта от промяна в тази връзка.

13 views0 comments
bottom of page