ColorFilmFinal-01@0.25x.png
shutterstock_57399346_edited.jpg

ЗА НАС 

София Прайд Филм Фест

Ежегоден филмов фестивал, който продължава повече от седмица около Прайда през юни и представя най-доброто от куиър киното от цял ​​свят. В държава, в която ЛГБТ темите все още са табу в медиите, а куиър видимост на практика не съществува в ежедневието, за нас е от изключителна важност ЛГБТ хората да видят своите истории показани истински на големия екран. Споделянето на истории и разказването на собствените ни истории е пътят към по-широко приемане, включване и укрепване на нашата общност.

През 2016 и 2017 г. фестивалът имаше пълна посещаемост.

РАСТЕМ

През 2018 г. имахме международна част, в която програмата включваше продукции от България, Израел, Ирландия, САЩ, Тайван, Русия и Румъния, номинирани и награждавани на фестивали като Берлинале, Сан Себастиан, Торонто и Трибека. За първи път фестивалът показа два български късометражни филма. „Преображение“ получи наградата на Джеймисън на София Филм Фест 2018, а „Брак“ е първият български филм с ЛГБТИ тема, спонсориран от Националния филмов център и избран измежду 500 проекта на Berlinale Short Film Station през 2016 г.

PRIDExPower

4-дневна лаборатория за разработване на куиър късометражни филми от Балканския регион. Участниците имаха възможност да работят със своите ментори и журито на СПФФ. Избраните 11 проекта на млади режисьори от България, Гърция, Румъния, Турция и Сърбия се състезаваха за награда за най-добър проект и най-добър български проект.

Паралелна програма във Варна

За първи път тази година София Прайд Филм Фест имаше паралелна програма във Варна. Френският институт в България, секция Варна, се присъедини към София Прайд с прожекции на пет френски филма с български и английски субтитри във Фестивалния и конгресен център във Варна.

Дни на ирландското кино

Наред с Международната конкурсна програма София Прайд Филм Фест организира три прожекции в програмата ни „Дни на ирландското кино“ – на 13, 25 и 28 юни.

Нашият художествен директор

Слава Дойчева започва филмовата си кариера като изпълнителка на главната роля в българския игрален филм „Обърната елха“ (награда на журито в Карлови Вари 2006 г.). Следващата ѝ роля в „Раци“ (2009) ѝ носи наградата за най-добра актриса в поддържаща роля на Българската филмова академия. През 2013 г. Слава завършва магистърска степен по филмова режисура в Лондонската филмова школа, където пише и режисира 4 късометражни филма, прожектирани и награждавани на различни фестивали по целия свят. От 2016 г. тя е художествен директор на София Прайд Филм Фест, най-голямото ЛГБТ събитие в България. Слава е завършила различни кампуси за таланти в Сараево, Берлин и Локарно.